Home » Contracepció


Es tracta d’un mètode que es diu “de barrera” perquè impedeix el contacte entre els espermatozous i l’òvul. Aquest és el mètode més adient, en general, per a la gent jove. Protegeix de l’embaràs, i també de les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i la SIDA. És l’únic mètode que té aquesta doble funció. No té cap contraindicació i la seva eficàcia és molt alta. Només cal utilitzar-lo correctament. Existeixen els preservatius masculins i femenins.

  • Preservatiu Masculí

    És una funda prima i elàstica de làtex que es col.loca al llarg del penis quan està erecte, de manera que el cobreixi totalment, abans de la penetració, formant així una barrera que impedeix que el semen entri dins de la vagina.

    És fàcil d’obtenir. No cal demanar-lo al metge. Es pot comprar a les farmàcies, botigues especialitzades (“condoneries”), grans superfícies comercials i als dispensadors automàtics. Sempre se n’ha de portar una a mà i fixar-se en la data de caducitat.

  • Preservatiu Femení És una petita bossa de plàstic fi -poliuretà- suau i flexible, que s’adapta perfectament a la vagina. Està prelubrificada i tancada per un costat, té una anella adaptable a cada extrem: l’anella més petita es col.loca al fons de la vagina, al voltant del coll de l’úter i l’altra, més ampla i flexible, s’adapta sobre la vulva. És d’un sol ús. Es col.loca abans de la relació i no cal retirar-lo immediatament després de l’ejaculació, a diferència del masculí. El preservatiu femení es ven a les farmàcies i és més car que el masculí. No cal demanar-lo al metge.


És una circumferència de goma (làtex o silicona) que es col.loca en el fons de la vagina i que cobreix l’entrada de l’úter. Impedeix que els espermatozous es trobin amb l’òvul. També és un mètode “de barrera” i la mida adequada estarà determinada pel professional expert del centre sanitari on s’ha d’anar per aconseguir-lo. Cal aconseguir-ne un de nou cada tres o quatre anys. Es posa abans de cada relació sexual juntament amb una crema espermicida per augmentar la seva eficàcia. Es deixa a la vagina de 7 a 8 hores després de la relació sexual. És un mètode eficaç en la prevenció de l’embaràs, però no protegeix de les infeccions de transmissió sexual (ITS) ni de la SIDA.


És un petit objecte que es col.loca dins de l’úter format per plàstic i metall adequats. Funciona dificultant el pas dels espermatozous cap a les trompes, alhora que impedeix la implementació de l’òvul en cas de fecundació. N’hi ha de diferents tipus. Cal una visita ginecològica per valorar si és indicat. La seva col.locació i l’extracció sempre són a càrrec d’un metge o metgessa. Un cop col.locat, té una durada d’entre 3 i 5 anys i s’ha de fer un seguiment mèdic anual. La seva eficàcia és alta però, però no protegeix de les infeccions de transmissió sexual ni de la SIDA.


És un mètode anticonceptiu hormonal que consisteix en un anell de plàstic flexible de 54 mm. de diàmetre que la mateixa dona es pot col.locar dins de la vagina i durant 3 setmanes allibera hormones (estrògens i gestàgens) per tal d’evitar l’embaràs. Al final de la tercera setmana es treu i es descansa la quarta setmana. S’ha de fer una visita mèdica abans de començar, com en la resta de mètodes hormonals, per valorar si hi ha alguna contraindicació per utilitzar-lo i rebre informació per una bona col.locació i un ús correcte. Aquest mètode protegeix de l’embaràs (inhibint l’ovulació) però no de infeccions de transmissió sexual ni de la sida.


La píndola contraceptiva és un mètode farmacològic que, habitualment, conté dues substàncies, estrògens i progesterona, semblants a les hormones sexuals femenines. Aquestes substàncies van a parar a la sang i impedeixen que els ovaris madurin l’òvul. En no existir ovulació, tampoc és possible la fecundació i, per tant, no pot haver-hi embaràs. Per aconseguir-les cal anar al ginecòleg/a i que faci una visita específica per tal de detectar les possibles contraindicacions i prescriure les més adients. En tot cas, aquest mètode és molt segur per evitar un embaràs inesperat, però no protegeix de les infeccions de transmissió sexual (ITS) ni de la SIDA.


El pegat setmanal és el primer mètode contraceptiu hormonal que consisteix en una fina làmina de color carn en forma de quadrat de 4,5 centímetres i 1 mil.límetre de gruix, que s’enganxa sobre la pell. Aquest pegat allibera hormones (estrògens i gestàgens) que passen a la sang a través de la pell i eviten l’embaràs. La seva eficàcia és molt alta igual que els contraceptius hormonals que es prenen per via oral però més còmode i amb menys riscos d’oblits o contraindicaions intestinals. El pegat està dissenyat per alliberar hormones durant una setmana. S’aplica un pegat cada setmana durant tres setmanes consecutives i a la quarta setmana es descansa. En aquests dies de descans es produeix la menstruació. Passada la setmana de descans s’ha de tornar a començar i col.locar un nou pegat. En tot cas, aquest mètode és molt segur per evitar un embaràs inesperat, però no protegeix de les infeccions de transmissió sexual (ITS) ni de la SIDA.


L’implant és un tipus d’anticoncepció hormonal d’acció perllongada que consisteix en una vareta flexible, de 4 cm de longitud i 2 mm de diàmetre, que es col.loca sota la pell del braç i va alliberant petites quantitats d’hormones (gestàgens). La seva col.locació ha de realitzar-la un ginecòleg amb anestèsia local. La vareta, un cop col.locada es pot palpar però no es veu. Per la seva composició pot donar alteracions del cicle menstrual. L’eficàcia anticonceptiva és molt alta i l’efecte dura tres anys. Com la resta de mètodes hormonals protegeix de l’embaràs però no de infeccions de transmissió sexual ni de la sida.


Poden ser de dos classes, depenent del tipus d’hormones que portin: els que només contenen gestàgens o els que combinen estrògens i gestàgens. La freqüència d’administració depèn del preparat: pot ser cada quatre, vuit o dotze setmanes. La seva eficàcia és elevada però s’utilitza amb menys freqüència perquè té més efectes secundaris. És un mètode contraceptiu molt eficaç. No protegeix de infeccions de transmissió sexual ni de la sida. És necessària una visita mèdica prèvia per fer una valoració i descartar possibles contraindicacions per utilitzar aquest mètode.

  • Lligadura de TrompesEs du a terme mitjançant una intervenció quirúrgica i que, de moment, s’han de plantejar com a definitiva, tot i que en alguns casos es puguin fer reversibles. És una intervenció quirúrgica que consisteix a lligar les trompes de Fal.lopi de la dona, de manera que no poden passar-hi ni els espermatozoides ni l’òvul. Es pot practicar mitjançant cirurgia tradicional o per laparoscòpia. Aquesta és una intervenció més complicada que en el cas dels homes i es pot realitzar amb anestèsia general o epidural. No altera el procés hormonal, per tant, no interfereix les relacions sexuals ni el desig. La seva eficàcia contraceptiva és molt alta però no protegeix de infeccions de transmissió sexual ni de la sida.
  • VasectomiaEs du a terme mitjançant una intervenció quirúrgica i que, de moment, s’han de plantejar com a definitiva, tot i que en alguns casos es puguin fer reversibles. En la vasectomia se seccionen els conductes deferents, de manera que s’interromp la trajectòria dels espermatozous. És una tècnica senzilla que es practica en els homes i que no comporta grans riscos. Consisteix en la lligadura dels conductes deferents (que són els que porten el semen des dels testicles fins a la pròstata), per impedir que els espermatozoides surtin a l’exterior juntament amb el líquid seminal. La vasectomia es realitza amb anestèsia local, de forma ambulatòria i no afecta la resposta sexual. No altera el procés hormonal, per tant, no interfereix les relacions sexuals ni el desig. La seva eficàcia contraceptiva és molt alta però no protegeix de infeccions de transmissió sexual ni de la sida.
  • Mètode d’obstrucció tubàrica definitivaEs du a terme mitjançant una intervenció quirúrgica que obstrueix definitivament les trompes de Fal.lopi per mitjà de la introducció d’un dispositiu d’uns 4 centímetres de llarg. El cirurgià introdueix el dispositiu per via vaginal en cada una de les trompes. Amb el dacró augmenta el gruix del teixit de les trompes, cosa que impedeix que els espermatozoides puguin viatjar cap als òvuls. La seva eficàcia contraceptiva és molt alta però no protegeix de infeccions de transmissió sexual ni de la sida.


També s’anomena píndola postcoital i “píndola del dia després”. Es tracta d’un mètode contraceptiu d’emergència hormonal i s’utilitza per prevenir l’embaràs, en els casos excepcionals d’haver tingut una relació coital no protegida -voluntària o no-, o bé quan ha fallat el mètode anticonceptiu. S’indica en casos com: relacions sexuals amb penetració sense mètode contraceptiu, ús incorrecte del preservatiu, oblits de contraceptius hormonals orals, relacions sexuals amb penetració prenent contraceptius hormonals orals i fàrmacs que redueixin la seva efectivitat, expulsió del dispositiu intrauterí en les 72 hores següents a una relació sexual amb penetració, expulsió o ús incorrecte de l’anella vaginal, oblit de més de 3 dies del pegat hormonal, violació.

Es pren en dues dosis, la primera abans de 72 hores després del coit, i la segona 12 hores després de la primera dosi. Per aconseguir-la, cal anar a un centre sanitari (servei de planificació familiar, centre per a joves, centre d’atenció primària, programa sanitari d’atenció a la dona o al servei d’urgències d’un hospital) perquè us el receptin i us informin de les possibles contraindicacions i/o efectes secundaris.

De vegades pot produir alguns marejos, nàusees o vòmits. En aquests casos, caldrà consultar amb els professionals que t’hagin indicat les pastilles.

Més informació a la pàgina web de SEC

Amb el fi d'oferir-te un millor servei, APFCIB utilitza cookies. Continuant navegant pel lloc, acceptes l'ús de les mateixes.OK